Yüreğir Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Yüreğir Ziraat Odası > Haberler > ADANALI YETİŞTİRİCİLER HAYVAN PAZARI İSTİYOR

ADANALI YETİŞTİRİCİLER HAYVAN PAZARI İSTİYOR

AKGÜL, “SU, BARINMA, AYDINLATMA SİSTEMLERİ İLE MODERN BİR PAZAR KURULMALI

 

Bir milyona yakın küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığına sahip olan Adana’da, ihtiyaca cevap verebilecek nitelikle bir hayvan pazarının bulunmaması,bölgedeki besicilik faaliyetlerinin önündeki önemli engellerden birisi olarak görülüyor.

 

Adana’da hayvan pazarı olarak kullanılan alanın yetersizliğinden yakınan Yüreğir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cabbar Akgül,  Adana’ya bir an önce,  tüm Çukurova’ya hitap edecek nitelikte modern bir hayvan pazarı kurulması gerektiğini belirtti.

 

940 bin hayvan kayıtlı

Cabbar Akgül, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü’nün verilerine göre, Adana’da 282 bin 537’si büyükbaş,  658 bin 532’si küçükbaş olmak üzere bir milyona yakın hayvanın kayıt altında olduğunu bildirdi. Gerçek hayvan varlığının, kayıt altına alınmamış olanlar nedeniyle bu rakamın daha üzerinde olduğunu ifade eden Cabbar Akgül, “Modern hayvan pazarı olmaması Adana ve Çukurova için önemli bir eksiklik” dedi.

 

Çukurova en uygun koşullara sahip

Çukurova’nın Ceyhan, Seyhan, Göksu gibi nehirleri ile beslenen meraları,  verimli ve geniş ovaları, bereketli toprakları , ılıman iklimi nedeniyle yılın 365 günü hayvan yetiştiriciliğine imkan veren koşullara sahip olduğunu kaydeden Cabbar Akgül, “Buna avantajlara rağmen, doğanın bize bahşettiği imkanları yeterli biçimde kullandığımız söylenemez. Hayvan yetiştiriciliği için sahip olduğumuz uygun koşulları, ülkemizin ve bölge üreticimizin menfaatleri doğrultusunda daha fazla kullanmamız gerekir” diye konuştu.

 

Mevcut pazar çok ilkel

 Adana’da hayvan pazarı olarak kullanılan Yüreğir ilçesi Havutlu sınırları içindeki alanın besiciler ve ticaret yapanların ihtiyacını karşılamaktan çok uzak olduğunu kaydeden Yüreğir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cabbar Akgül, “Mevcut hayvan pazarı çok düzensiz. Ne açıldığı saat ne de kapandığı saat belli. Gece 23.00’de hayvan pazarı kuruluyor. O saatte pazar mı kurulur? Hayvan pazarı sabah saat 04.00’de açılmalı.”dedi.

 

Altyapısı düzgün Pazar istiyoruz

Hayvan pazarının şehrin biraz daha dışında, daha geniş bir arazide gerekli altyapı ve sağlık koşullarını sağlanmış olarak kurulması gerektiğini ifade eden Cabbar Akgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Mevcut hayvan pazarının ne aydınlatması ne de üstü kapalı bir ortamı var. Hayvanlar telef oluyor, insanlar perişan oluyor. Hayvan indirme rampası yok. Oysa, rampaları, kantarları, sulama ve yemleme sistemleri, güneş ve yağmurdan korunacak kapalı alanları, aydınlatması ile modern bir hayvan pazarı yapılması  Çukurova’nın yararına olacaktır. Bölgemiz besicileri, hayvanlarını uygun koşullarda alma-satma imkanı bulacaktır. Bölge hayvancılığımızın gelişmesi açısından bir an önce modern bir hayvan pazarının kurulması zorunludur”